Dezinfekcija

POŠALJITE

ZAHTEV ZA KONTAKT

Dezinfekcija je niz različitih mera i postupaka koji se primenjuju da bi se razni predmeti ili prostori očistili od štetnih i zaraznih mikro-organizama. Dezinfekcija može biti mehanička (ventilacija, filtriranje), fizička (temperatura, isušivanje, zračenje) i hemijska (primenom hemijskih sredstava).

Hemijskom metodom dezinfekcije smanjuju se ili potpuno uništavaju prisutni mikroorganizmi, uzročnici zaraznih bolesti koji se nalaze na predmetima stvarima itd. da bi se sprečio nastanak ili širenje zaraznih bolesti. Sprovodimo je prskanjem, orošavanjem i zamagljivanjem.

Dezinfekciju bi trebalo redovno sprovoditi u javnim objektima ili prostorima u kojima boravi više ljudi kao što su bolnice i ostale zdravstvene ustanove, objekti za pripremanje hrane (kuhinje, restorani), za proizvodnju namirnica, garderobe i sanitarnim čvorovima, javnom prevozu itd. I u zavisnosti od potreba i načina delovanja koriste se razna hemijska sredstva sa širokim spektrom delovanja na bakterije i viruse, ona koja imaju brzo početno delovanje, koja nisu otrovna za ljude i životinje, nemaju rezidue, bez mirisa i ukusa i nisu korozivna.